Vliegvissen op karper vanuit de bellyboot

Nog iets meer dan een maandje of wat en dan is het weer zover, heerlijk, wat heb ik er zin in. Vliegvissen op karper en dan vanuit de bellyboot. Kan dat dan? Ik had geen flauw idee, maar mogelijk moet het zijn bedacht ik me. En mogelijk is het. Zeer zeker. Geweldig zelfs!

Pakweg 3 jaar geleden kwam ik in aanraking met deze bijzondere vorm van vliegvissen. Tijdens het vliegvissen op baars met een zinklijntje vanuit de bellyboot schrok ik me het %&**& toen er een grote schim verscheen van onder mijn bellyboot. Langzaam kwam deze dichtbij en niet veel later stond ik oog in oog met een prachtige schub, een machtige gewaarwording. Ik zat stokstijf, want bij elke beweging van mijn armen zou de karper verdwijnen. Vreemd was wel dat het trappelen met de flippers hem weinig leek te doen. Sterker nog ik kreeg het idee dat de schub juist hierop was afgekomen. Later kwam er nog zo’n krachtpatser voorbij maar met m’n 3tje kon ik niks beginnen, dus buiten het kijken naar deze machtige vissen kon ik weinig doen. Snel was er een nieuw middagje op de grote heldere plas gepland en ging er naast een 3tje nu ook een #7 mee, wie weet. Na een paar baarzen en 2 a 300 meter verder peddelend zie ik weer een schim verschijnen. Snel wordt de opgetuigde 7lat met zalmeitje gepakt en ingeworpen. De adrenaline giert door het lichaam, de vis is niet verschrikt, zal het dan? Maar nee hoor de vis toont absoluut geen interesse. Om een lang verhaal kort te maken, dit gebeurt me nog vele keren en elke keer sta ik perplex van de karpers. Nog heel vers in mijn geheugen is die enorme vis die op een namiddag in augustus 2009 aan kwam zwemmen, wat een beest, ongelooflijk massief, een brok spieren, niks geen hangbuik, maar sterk en groot geworden door het voedselrijke water waar ik in dobber. Kraakhelder, met vele onderwaterplanten, vol met vlokreeftjes, slakjes, etc. Dat beest ging over de meter. Of die ene prachtige spiegel, olala als die toch eens gevangen gaat worden!

Enfin langzaam werd het me duidelijk dat ze op deze wijze eigenlijk niet of nauwelijks zijn te vangen. Ze hebben geen interesse in het voedsel, ook niet de kattebrokken, brood, mais of wat dan ook, wat ik later meenam om te testen. Ze komen puur uit nieuwsgierigheid naar je toe en blijkbaar vinden ze de voortstuwing die je maakt met de peddels fijn.

Zijn ze dan vanuit de bellyboot niet te vangen met de vliegenlat? Jazeker wel, geduld is hierbij een schone zaak, zoals zo vaak bij het (vlieg)vissen. Zoals toen die grote school daar in de oppervlakte lag, het was een strijd wie als eerste het langzaam zinkende carpbol nam en toen kon het feest beginnen. De karper nam me zelfs een aantal meters op sleeptouw, geweldig!

Er valt nog veel te ontdekken over het karpervissen vanuit de bellyboot. Mede gezien het feit dat je erg dicht bij de – in de zon liggende – karpers kunt komen. Dit is dan ook zeker niet het laatste wat ik erover schrijf, ik krijg er nu al zin in, laat de zomer maar komen!!

Gr. Edwin Kerssies

3 thoughts on “Vliegvissen op karper vanuit de bellyboot

 1. Likkoe himself says:

  Mijn record karpers vanuit de b-boot is 17…
  Een andere dag had ik er wel 40 kunnen vangen, maar bleef steken bij 11.
  Het gaat heeeeel makkelijk als je het spelletje een beetje doorhebt, ik vind het makkelijker dan vanaf de kant. Komt ook bij dat de voor ons gunstige omstandigheden de karpers ook lekker doen luieren in het zonnetje aan het oppervlak…

 2. Maarten says:

  Wat een interessant stukje text. Ben zelf al een tijdje bezig met het idee om op karper te gaan vissen vanuit de belly.

  @Likkoe; wellicht kun je mij iets meer vertellen over het spelletje?

  Alvast bedankt!

 3. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Hoho Dan moet Likkoe er wel ff bij vertellen WAAR dat was en wat de groottes van deze karpers waren…40 stuks komop man Jasper. Op een normaal water is 5 stuks mogelijk maar dan heb je echt een topdag. (is me 1 keer gelukt) Desalniettemin een geweldige visserij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *