Pattegrisen mania?

Vandaag was ik in discussie met een van onze Scandinavische leveranciers waarbij – jawel – de Pattegrisen voorbij kwam. De populariteit van de vlieg is enorm, maar de verkrijgbaarheid van de originele materialen is een groot probleem. Zo ook voor ons Dyckers. Tenminste de originele hackles die voor de Pattegrisen gebruikt worden en daar bovenop ook nog het feit dat de grote leverancier van de hackles – Whiting – ook nog ff de prijzen giga gaat verhogen, lekker is dat. Maar wist je dat de – zoals m’n Scandinavische kenner aangaf – Yep the “original Pattegrisen” is made with EP fibers for the shell back – dus met EP Fibers Shrimp Pink wordt gebonden? Wij niet! Dit kan wellicht ook het succes van de EP Shrimp Dub Brush Pink verklaren die dezelfde kleurstelling hebben, mits goed gebonden een perfecte imitatie van een garnaal voorstelt en last but not least waarmee je binnen enkele minuten een complete vlieg op de vice zet. Ach t’is maar dat je het weet en dat gaat wat sneller dan het binden van een Pattegrisen. Tevens vraag ik me wel eens af wat nu het succes van een dergelijk vlieg inhoudt, het feit dat er zoveel mee vissen en dientengevolge ook dus wordt gevangen of dat de vlieg nu echt zoveel beter is dan de rest. Echter een succes is het!! (samen met de honey shrimp de best verkochte vlieg in Scandinavie, Rusland en op vele andere plekken all over the world)

Trouwens zag op een zeer gewaarde site een prachtige zeeforelfoto staan, met jawel een dikke vette sandeel….iets waar ons inziens veel te weinig mee wordt gevist in Denemarken en waarmee wij tijdens onze bezoeken aan de fuunse kust behoorlijke successen hebben mee behaald, t’is maar dat je het weet…

BINDZE!

2 thoughts on “Pattegrisen mania?

 1. Cornelis says:

  zie ook de discussie op globalflyfisher over deze vlieg :

  By the way… we noticed an odd thing about feathers in the colors used in the pattern The Pink Pig (Pattegrisen), which has become a hype and a fad beyond anything sensible on the coasts of the Baltic. It seems like some people think it’s the only fly in the world, which can catch sea trout. I personally never fish it and never tied it. It’s too big for my taste, and I find it hard to believe that it should be able to draw more fish from the water than many other patterns. But it’s in fashion right now.

  Since it uses some fairly rare materials – mainly Whiting Spey Hackle in a very bright pink – there seems to be a shortage of this specific material. And shortage combined with demand means high prices. That’s logic.
  But this particular material breaks all logic. If you go to the rack with Spey Hackle you will see all colors including the pink one. Turn them around and check the price.

  Blue: 35 dollars
  White: 35 dollars
  Gray: 35 dollars
  Light pink… 130 dollars!
  I have seen small, low quality necks of this particular color sold at almost 150 US$ here in Denmark.

  What!?

  It’s the same material, same size, same packaging, same labeling. Only the price differs.

  It makes no sense.

  Why does it cost four times as much as the other colors?
  Simple answer: because some people are willing to pay that!

  Market economy for you…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *